Μια σκέψη τη φορά…

Έχεις παρατηρήσει πόσο γρήγορα κινούμαστε; Πόσες σκέψεις προσπαθούν να στριμωχτούν όλες μαζί στο κεφάλι μας χωρίς να μπορούμε να τις επεξεργαστούμε;

Πόσες φορές έχεις περπατήσει στη γειτονιά σου και χαμένος στις σκέψεις σου δεν έχεις καταλάβει πότε επέστρεψες σπίτι; Πόσες φορές ψάχνεις το κινητό σου για να συνειδητοποιήσεις σύντομα ότι το κρατάς στο χέρι σου;

Πόσες στιγμές έχεις σπαταλήσει αναλύοντας σκέψεις και σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν στο μέλλον ή γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν;
Η αλήθεια είναι ότι το παρελθόν έχει περάσει, το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα και τα διάφορα σενάρια που δημιουργούνται στο μυαλό όταν υπέρ αναλύουμε μια σκέψη μας αναστατώνουν, ταράζουν την ησυχία του νου μας, την ψυχική μας ηρεμία και μας γεμίζουν με άγχος.

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να μάθουμε να απολαμβάνουμε τη στιγμή. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το μοναδικό αληθινό σενάριο είναι αυτό που ζούμε εδώ και τώρα, αξίζει τον κόπο να στρέψουμε όλη την προσοχή μας στη στιγμή. Πάρε μια ανάσα και νιώσε τις μυρωδιές του χώρου που βρίσκεσαι, παρατήρησε τα χρώματα γύρω σου, νιώσε τη θερμοκρασία στην κούπα του καφέ σου, νιώσε τη στιγμή με όλες σου τις αισθήσεις.

Παρατήρησε τις σκέψεις σου χωρίς να τις κρίνεις, βγάζοντας από τη μέση τα διάφορα σενάρια. Απλά παρατήρησε τες και επίτρεψε τους να φύγουν, κάνε το ίδιο με κάθε σκέψη.

Μια σκέψη τη φορά..

Ρώτα συχνά τον εαυτό σου «τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή μου αυτή τη στιγμή;» Σύντομα θα παρατηρήσεις ότι όλα όσα σε αγχώνουν δεν έχουν θέση στο εδώ και τώρα. Παρατηρώντας τη στιγμή δεν θα μάθεις μόνο να διαχειρίζεσαι τα δύσκολα αλλά και να απολαμβάνεις περισσότερο όλα τα όμορφα και θετικά που συμβαίνουν στη ζωή σου.

Είναι σημαντικό να μάθουμε να ζούμε τη ζωή μας ενσυνείδητα, να πάρουμε εμείς τον έλεγχο της προσοχής μας αντί να την αφήνουμε στον αυτόματο πιλότο.
“Η ενσυνειδητότητα είναι το κλειδί για τη μείωση του άγχους αλλά και για να νιώθουμε πιο χαρούμενοι.
Ενσυνειδητότητα είναι η με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας στο παρόν, χωρίς κριτική.” Jon Kabat-Zinn

Αναστασία Φωκά,

  • BA/Msc Psychologist
  • Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος –  Mindfulness Instructor
  • Δόκιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας

30 χρόνια Υπολογίζουμε τον Άνθρωπο – www.ison.gr 

 
 
 
 
 
 
 
 

Total MIndfulness

Κάνε ένα πρόγραμμα σήμερα!

Ήταν οι πληροφορίες αυτές χρήσιμες;
ΝαιΌχι